New Zealand - Passivhus

Motivasjonen for å bygge passivhus i New Zealand er å gjøre energisparende bygg lettere å kjøpe for alminnelige Kiwi’er og ikke kun de 5% rikeste

Nilan Compact P

Konseptet om å bygge et hus uten tradisjonell oppvarming i et av de kaldeste områdene i New Zealand høres litt sprøtt ut, men det skremte ikke Michael Sly og Jodie Lynes fra å utvikle et effektivt ”klimahus”.

Huset holder ikke bare 23 grader og det produserer ikke bare nok energi til husets strømforbruk, men produserer også energi til lading av familiens EL-bil.

Mekanisk ventilasjon er en viktig komponent i et passivhus fordi huset er så lufttett, og det skal være mulighet for å ”puste”. Ventilasjonen er husets “hjerte og lunger”.

Alle byggematerialer måtte importeres fra Europa, men besparelsen på energiforbruk til både hus og bil, rettferdiggjorde den litt høyere byggeprisen.

Jodie, som er stor fan av skandinavisk design og enkelhet, brukte det i husets innredning.

Nilans Compact P aggregat ble valgt fordi Michael ikke bare ville lage det første passivhus i New Zealand, men også ville utnytte Compact P-s mulighet for å produsere varmt tappevann via avkastluften. 

Videre gir Compact P muligheten for å varme opp tilluften og dermed gi et tilskudd til husets oppvarming.

Compact P har reversibel kjølekrets, som betyr at det er mulig å kjøle tilluften (svalfunksjon) om sommeren. Ved kjøling går overskuddsvarmen til tappevannet som dermed oppvarmes ”gratis”.

Les mer om​​ Compact P

Byggherre..........: Michael Sly
Lokasjon..........: Queenstown - New Zealand